Över 950 barn och minst lika många vuxna insjuknar i typ 1 diabetes varje år i Sverige, cirka 30 skolklasser om året.
Det är stor sannolikhet att du kommer möta ett barn/ungdom med typ 1 diabetes även om du inte arbetar nära någon just idag. När ett barn/ungdom insjuknar går det ofta snabbt - att någon känner igen symtomen kan vara livsviktigt för att man ska få diagnos och vård i tid. Vänta inte med att lära dig, var med och gör skillnad redan idag!
Utbildningen T1D-säker skola är digital och interaktiv - du lär dig genom text, bild, film och kunskapstest!
Målet är att all personal ska få tillräcklig kunskap om typ 1 diabetes så att både du som arbetar i förskolan/skolan, barn/elever med T1D och deras föräldrar kan känna sig trygga.
Utbildningen är uppdelad i tre steg som bygger på varandra för att varje person ska få tillräcklig kunskap för sin situation. Läs mer om de olika stegen längre ner. Efter anmälan finns utbildningen alltid tillgänglig så att ni kan göra den precis när det passar er och fritt repetera.
Utbildningen är helt gratis!
För alla som arbetar i förskolan, skolan, fritidshem eller gymnasiet!
Här får du lära dig:
Fortsätt med steg 2 om du möter ett barn/elev med typ 1 diabetes på förskolan, skolan eller i ditt klassrum!
Här får du lära dig:
Gå steg 2 - förskola
Gå steg 2 - låg- & mellanstadie
Gå steg 2 - högstadie/gymnasie
Fortsätt med steg 3 om du är rektor, pedagog eller resurs med huvudansvar för barn eller elevers T1D-behandling!
Här får du lära dig:
Gå steg 3 - förskola
Gå steg 3 - låg- & mellanstadie
Gå steg 3 - högstadie/gymnasie
En utsedd person, t ex rektor/administratör/skolsköterska, gör en samlad anmälan för all personal som ska gå för att underlätta handläggningen. Vi återkopplar med era inlogg inom 2 arbetsdagar.
Här finns information om skolan och rektors ansvar för egenvård, utbildning av personal och elevens rätt till stöd i skolan utifrån de lagar och föreskrifter som berör typ 1 diabetes.
Förskolan Gnistan och Kyrkbyns förskola är två av alla förskolor och skolor som genomfört vår utbildning T1D-säker skola! Rektor Ann-Christine Okkonen berättar hur de gick till väga:
- På Förskolan Gnistan avsatte vi en hel dag, där pedagogerna fick turas om att genomföra utbildningen. I Kyrkbyn avlöste pedagogerna varandra under några dagar för att kunna genomföra utbildningen. Att organisera på detta sätt gav pedagogerna möjlighet att genomföra utbildningen på ett smidigt sätt. För mig som rektor var det viktigt att alla pedagoger fick möjlighet att gå utbildningen tillsammans i närtid. De vikarier som börjat hos oss under vårterminen har också genomgått utbildningen.
Vad tyckte ni om utbildningen?
- Både jag som rektor och mina pedagoger upplevde att utbildningen var bra, enkel och lättförståelig att utföra. Den första delen gav alla en grundförståelse kring diabetes och hur vi inom förskolan kan uppmärksamma de signaler som barn med diabetes kan ge oss. Mycket bra att det även finns en del två och del tre för de pedagoger som arbetar närmare med de barn som har diabetes, för få en djupare kunskap.
Jag rekommenderar utbildningen till alla förskolor oavsett om man har barn med diabetes eller inte. Utbildningen är lätt att utföra och ger kunskaper och en förståelse kring diabetes, som i sin tur ger en trygghet både i yrkesrollen och som privatperson.